Травел Форум

Маточинска крепост или крепостта Букелон

Неактивен Monika

  • *
  • 6
  • +0/-0
    • Профил
Още когато чух за това място ми стана много интересно и реших да го посетя при първа възможност. ::)
 Останах страшно впечатлена и смятам, че наистина си заслужава да се види. Крепостта се намира в  Югоизточна България в близост до село Маточина.  Разположена е на доста трудно достъпен хълм над селото. Ако решите да предприемете пътуване до там имайте предвид, че по-лесно ще стигнете с джип или поне по-височка кола. Останките от древната крепостна стена все още личат по склона на хълма.  Предполага се, че крепостта е построена още от древните римляни. Удивително е как се е съхранило до наши дни. Колосалната кула на крепостта е висока  около 18 m и представлява спираща дъха гледка, изпълвайки панорамата в региона. Когато човек застане в подножието й и се обърне на юг, може да види минаретата от джамиите в Одрин, а зад гърба му ширналите се български природни прелести и богатства.  Чудесно е! Няма шумни и претъпкани от туристи пространства, няма продаващи картички и сувенири търговци, няма входни такси, а само ти и това почти нереално място.                            
Като се замисля много ми прилича на стожер, тайнствен пазач  преодолял пагубната сила на времето, оцелял за да стои там, на самата граница, границата между ориента и запада, между християнството и исляма, границата между миналото и настоящето, границата между реалното и легендите.                              
       Мистиката витае около тази крепост и вярвам, че всеки приключенец, ценител на историята или просто страстен пътешественик, ще оцени великолепието и стойността на това неповторимо място.
« Последна редакция: Август 11, 2015, 01:15:21 pm от Monika »

 

Връзки

Екскурзии и почивки