Травел Форум

Туристи на Географски свят се обърнаха с автобус в Македония

Неактивен sonya

  • *
  • 12
  • +0/-0
    • Профил
Всички са от финансово-стопанската гимназия в София.
Първият им рейс се развалил, вторият полетял на завой.
Автобус с 40 учители от Националната финансово-стопанска гимназия се е обърнал и ударил в дърво на 20-ина километра от Гюешево, до Крива паланка в нощта срещу сряда. Пострадали са десетима.

Колегите бяха на 3-дневен семинар за квалификация и посещение на икомоническата гимназия “Св. Климент Охридски” в Охрид, каза директорът на училището Иван Арсов. За инцидента в 1 часа му позвънили от 4-о районно полицейско управление. След това той поддържал непрекъснат контакт с помощник-директора Венцислав Гълъбов, който бил сред пътниците.

Автобусът трябвало да потегли за България към 15 часа. По план учителите трябвало да бъдат в София още в 19 часа. Рейсът обаче имал дефект и изпратили друг. Вторият полетял на завоя.

Консулът ни в Скопие Венцислав Цветанов много помогнал в организацията на спасителната акция, каза директорът. Местни хора пък носели храна и вода. Лекарите от болницата в Крива паланка оказали първа помощ.

3 линейки превозиха шестима пътници от автобуса. Те са с фрактури, има и със счупен прешлен. 25-имата, които са невредими, са прибрани с автобус на фирма от Кюстендил и в 13 ч са били на ГКПП Гюешево.

Към 15,30 ч три учителки от автобуса потърсили помощ в “Пирогов”. Предстои да преминат подробни прегледи и изследвания, казаха от спешния институт.

Владимир Колев, шеф на Главна дирекция “Автомобилна администрация”, обясни, че инспекторите вече са влезли за цялостна проверка във фирмата, чийто автобус катастрофира в Македония. Това е “Мегатранс 2009”, регистрирана в дупнишкото село Червен брег. Очаква се в понеделник да има резултати.

Автобусът е бил нает сцпециално за превоза от Скопие до София учителите. Пътуването е било организирано от туроператора “Географски свят”, казаха от автомобилната администрация.

Учителите са били закарани в Скопие с автобус на фирма “Илиев бустранс” от Самоков. На връщане обаче той се счупил и туристическата фирма е наела друг от “Мегатранс”.

В рейса е имало 43-ма, а не 42-ма пътници, единият е бил вторият шофьор на развалилия се автобус, обясниха от ДАИ. Автобусът е задържан в Крива паланка. Пътниците са разпитани на място от прокуратурата и следствието.

В Крива паланка е останал и шофьорът Любомир Лазаров. Той не е пострадал при инцидента. “Всичко ми се губи. Не помня нито какво се случи преди тръгване, нито самия инцидент”, каза за “24 часа” Лазаров.

Собственикът на фирмата “Мегатранс 2009” Кирил Илков разказа, че разбрал за инцидента от посланика ни в Македония. “Аз съм на път извън страната. Около 18 ч във вторник ми се обади колега от Самоков, за да иска мой автобус да замени аварирал негов в Македония и аз пратих нашия”, допълни Илков. Категоричен е, че катастрофата не е станала заради техническа неизправност на превозното средство. “Мегатранс” е една от основните фирми превозвачи в Дупнишко, има лиценз и за международни пътнически превози.
(Източник: 24часа)

Неактивен sonya

  • *
  • 12
  • +0/-0
    • Профил

 

Връзки

Екскурзии и почивки