Травел Форум

Фалират туристически агенции заради коронавирус?

Неактивен bisera

  • *
  • 9
  • +0/-0
    • Профил
Създалата се ситуация е неприятна както за клиентите-туристи, така и за туроператорите в национален и световен мащаб. В последните две седмици туроператорие ежедневно приемат анулации и връщат пари, а клиентите губят от неустойките, които дължат съгласно сключените договори. От една страна туроператора е предплатил десетки хотели, автобуси, самолетни билети и прочее, но в същото време капарото внесено от клиентите, покриват само една част от вече направените разходи на туроператорите.
Интересен е факта, че клиента се страхува да ходи на места където има много хора и поради това се отказва да пътува по екскурзии и почивки, като в повечето случаи губят от неустойките, но за сметка на това посещават обществени места без да взимат предпазни мерки - ползват градски транспорт: метро, автобуси, трамваи и прочее, посещават големите претъпкани хипермаркети, ходят по молове, ресторанти, барове и дискотеки. Странно е как се страхуват за живота си и от това да не лепнат коронавирус, вместо да се притесняват от грип Б, който е по-тежък и при който смъртността е по-висока.
Странно е как в края на февруари и началото на март уплашени от коронавируса хората правят анулации за екскурзии, които са с дата на отпътуване след 6 месеца. Може би страхът им е да не би да хванат в други ден коронавирус и парите им за екскурзията да изгорят. Тоест ще са си платили за екскурзия и ако недай си Боже в следствие на смърта умрат, няма да могат да се възползват от услугата, която е след 6 месеца.
Други пък от София не искат да пътуват до Букурещ, защото пътя минава покрай Плавен. Трети не искат да пътуват до Търново, защото ако има вятър от запад на изток, то той би могъл да пренесе вируса и в Търново.
Част от туристите пък пътуват въпреки, че ги е страх, но знаят, че откажат ли се в последния моент, парите им няма да бъдат възстановени. Има и разумни хора, които разбират, че това е просто един вирус, който е опасен предимно за възрастните хора и тези с хронични заболявания, вирус който е по-малко опасен от грип епидемията.

Но защо се стигна до тук?

Мадиите, ах тези медии и псевдо журналисти! Гладни и жажда за сензации и зрелища, следят какво излиза в БТА, напудряд го, оцветяват го едно хубаво и започват с мозъчната атака. Копират едни от други и пръскат глупости. Личният ми опит с тях показва, че само 10% от информацията в медиите е изтина. За да се продава новината, то тя трябва да е много крайна и драматична. Поради това медиите "от мухата слон правят", но както знаем мухите ходят по изпражнения и благодарение на властта, която имат медиите бих казал, че "усраха" положението. То не бе птичи грип, свински грип, някакви течения по морето, които лятото разснасят вируси по курортире и какво ли още не. Но този път прекалиха.
Жалко е, че по-голямата част от населението са податливи на глупости и вярват безусловно на това, което чуят по телевизията или написаното във фейсбук.
И какво в крайна сметка следва?
Всичко това би могло да доведе до масов фалит на туристически агенции и не само, фалит на фирми от различни сектори. В момента е достатъчно да фалира една голяма туроператроска фирма и да повлече след себе си останалите. Има компании, които основно предлагат пакети за Италия, една от тях е АБАКС. Фирмата предлага пакети на много ниска себестойност, което означава от една страна, че или услугата им е с ниско качество или работят на почти никаква печалба, възможно е да има и трета причина, която да не ми е известна. Има едно "Обаче"! Фирми, които искат да се наложат на пазара, работят на конкурентни цени, предлагат услуги на занижени цени, за да привлекат клиенти, ОБАЧЕ работейки на ръба при една криза, няма да имаш резерв от финансови ресурси, което неизбежно ще те доведе до фалит. Защо? Защото предплатил си хотели, самолетни билети, за което най-вероятно си ползвал оборотен кредит. Клиента идва и се отказва от екскурзията, агенцията спрямо договора му връща сумата, няма нови клиенти и нови резервации, които да запълнят дупката, хотелите и авиокомпаниите не възстановяват внесените суми от туроператорите. Идва края на месеца с което изникват нови разходи: заплати на персонала, осиугуровки, наеми, консумативи, кредити, а когато си лапнал голямата лъжица, можеш по-лесно да се задавиш.

Ще фалират ли АБАКС и други подобни фирми те първа ще разберем?


Относно сезона на българското черноморие!
След случките от 2019 г., очаквам сезон 2020 да е много по-тежък за родното ни черноморие. Изватките, които от Министерството на туризма ни представят, че сезон 2019 не е бил толкова зле са неистинни и манипуирани. От поне 5 години насам се наблюдава отлив на туристи от нашето черноморие. Извадките които се правят са поръчкови, казва се примерно "Има повишение на бройката на туристите, които са посетили България през 2019 г.", но се спестява факта, че новите така наречени туристи са хора, които пътуват до България с нискотарифни компании като Райн еър, Уиз еър и Ийзи джет за по 10 евро цена на билета. Кои пътуват с тях - това са предимно лица с ниски доходи. Спестява се факта също така, че това са хора, които идват на разходка до България, за да се напият, дрогират, ползват евтини секскуални услуги, нощуват в хостели за по 6-10 лева. Е това ли е нашия туризъм и към това ли се стремим, да привличаме наркомани и сводници?
Госпожо Ангелкова това не е туризъм и аз не желая страната ни да е евтина туристическа дестинация, която да предлага евтин алкохол и проституция.
Това лято Българите щели да ходят на море по нашето черноморие а не в Гърция. Абсурд, Българите отново ще ходят в Гърция, защо - защото първо там обслужването е на нива над нешото, цените са по-добри, условията и качеството на услугите са светлини години над нашите. Добре е тук да си спомним как на българо-гръцката граница миналото лято бе забавено обслужването на преминаващите, за да се създаде пречка хората да пътуват до Гърция и да останат на родното ни черноморие. Не трябва да забравяме и цените на нашето море: минерална вода 12 лв., чадър 30-50 лв. Такса празен стол и какви ли не извращения.
Така туризъм не се прави г-жо Ангелкова.
Но сега имате предизвикателстовото да спасите застрашените от фалит Туроператори, не вярвам да се справите, не защото не можете, напротив - нямате желание и не ви дреме, но когато затворят десетки агенции ще трябва Вие да понесете отговорност. Ще останат стотици семейства без препитание, за това вземете мерки.
След фалита на Астрал Холидейс ще има ли нови фалити предсои да видим?

Неактивен bisera

  • *
  • 9
  • +0/-0
    • Профил
Запрянов травел и Оданс травел пускат шофьорите си в неплатен отпук, екскурзиите им за март и април са анулирани, поради липса на туристи.

 

Връзки

Екскурзии и почивки