Травел Форум

Българинът лудна по разходките – фен е на ждрелото на р. Ерма

Неактивен Turistkata

  • *
  • 6
  • +0/-0
  • Сменяй често пейзажа.
    • Профил
Българинът лудна по разходките – фен е на ждрелото на р. Ерма
От община Трън отчитат рекордна посещаемост
   
Ждрелото на река Ерма е най-посещаваният туристически обект в Трънско, съобщиха от общината. Освен в събота и в неделя туристите все повече обхождали граничния край и в делнични дни. Интересът е нараснал неколкократно спрямо предшестващи години.
Според неофициална информация само през това лято броят им надхвърля 3000 организирани туристи и почти толкова индивидуални. Маршрутът започва от новия парк, изграден на входа на природната забележителност.
Върху площ 5 дка са построени 10 беседки, съоръжени с барбекюта, детски кътове с пясъчници, места за къмпингуване. Красивият кът е достъпен за инвалиди.
Към парка е построена подпорна стена, стълбище и рампа за хора с увреждания. Туристите продължават по обновената екопътека, чиято дължина е 13,2 км. Тя преминава през врязани в скалата тунели, пенливи водопади и водни прагове. Маршрутът е кръгов - започва от трънската махала "Богойна", достига до с. Банкя, красивото Ябланишко ждрело, отново се връща в с. Банкя, преминава през местността Китка и едноименния връх и завършва край Трън.
Над 60 пейки със сенници, информационни табла и указателни табели улесняват придвижването по трасето. Четири уютни заслона приютяват туристите. Екопътеката продължава в Сърбия край атрактивните скали на Гребен планина. Традиционният туристически маршрут в Трън преминава и през музея на бусинската керамика и музея на киселото мляко в с. Студен извор.
Източник: iNews.bg

 

Връзки

Екскурзии и почивки