Травел Форум

Учителка организира детски палатков лагер незаконно

dobri81

Преподавателка от престижно столично училище осъществява незаконно туроператорска дейност, като организира палатков лагер (зелено училище) за деца между 8 и 11годишна възраст от учебното заведение в личния си частен имот. Лятното къмпингуване включва настаняване, хранене и допълнителни учебни занимания (образователна програма), които се осъществяват в крайно неприемливи условия.
Частната къща, собственост на учителката, се намира в село Бряговица, област Велико Търново. Проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи, че децата се настаняват в двора на имота в палатки, които се построяват от родителите им. При лошо време нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна клетка. Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята на домакина, без необходимия контрол по отношение на безопасността, което поражда съмнения относно спазването на санитарно-хигиенните изисквания за тази дейност. Самото хранене се извършва в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време – на открито. За тези условия всеки един от родителите е заплатил „скромната” сума от 280 евро (без включен транспорт).

Освен осъществяването на туроператорска дейност, без нужната регистрация, учителката извършва и друго нарушение на Закона за туризма. Тя предоставя туристическа услуга в некатегоризиран туристически обект (към момента на проверката не е предоставила удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране на обекта). Инспекторите на КЗП изискаха от преподавателката още договори с настанените деца и платежни документи за предлаганата услуга, както и удостоверение за регистрация за извършване на туроператорска/турагентска дейност и документи относно организирането и предлагането на туристическата услуга.

КЗП сезира за случая Българската държавна агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите, Регионалния инспекторат по образованието - Велико Търново и Министерство на образованието.

Експертите на КЗП съветват родителите, когато изпращат децата си на ученически екскурзии, да изискват договора за организирано туристическо пътуване, сключен от училището с регистриран туроператор. Следва да им бъде представена и предварителната програма, по която ще се проведе организираното туристическо пътуване.
Източник: kzp.bg

 

Връзки

Екскурзии и почивки