Травел Форум

Най-слабо посещаваните туристически дестинации в света

YoanaIvanova

Малки, екзотични, непознати, скъпи или недостъпни - такива са най-слабо посещаваните туристически дестинации в света по данни на Световната организация по туризъм.

Годишният й доклад за 2013 г. определи Франция като най-желаната с над 80 млн. туристи годишно, следвана от САЩ, Испания, Китай и Италия. Световните медии обаче подредиха данните и отзад напред, за да се види къде туристите, за добро или лошо, са най-малко. Заради липсата на официални данни в нея не попадат доста опасни държави, които обичайно се препоръчва да се избягват заради политическата нестабилност.В Северна Европа най-малък през миналата година е бил интересът към Исландия, до където  с туристическа цел са пътували 80.8 хил. души.

В  западната част на континента на опашката се нарежда княжеството Лихтенщайн с 62 хил. посетители.В Централна и Източна Европа класацията се води от  Молдова (96 хил. туристи). В региона, който включва 21 държави, България се нарежда на шесто място с 6.9 млн туристи, изпреварена от Русия, Украйна, Полша, Унгария и Чехия.

В Южна Европа и Средиземноморието най-слабо посещавана е Сан Марино - 139 хил. души, по данни за 2012 г. Микродържавата на границата на италианската област Емилия Романя е добра алтернатива за приятно прекарване в средиземнорска атмосфера без тълпите в голяма част на италианските градове и курорти, коментират изданията.

В Южна Америка най-слабо посещаваната държава е Гаяна, посетена от 117 хил. чуждестранни туристи. Страната  - известна и като една от най-бедните в света, се слави с непокътната природа, но и с политическа нестабилност.

В регион Северна Америка, включващ три държави - Канада, САЩ и Мексико, най-слаб резултат има Канада - все пак с впечатляващите 16.6 млн. туристи.

В Африка в дъното е Сиера Леоне с 81 хил. туристи, но това не е показателно поради липсата на официални данни на ООН за  десетки държави на континента, между които Ангола, Бенин, Ботсвана, Конго, Кения, Мали, Танзания и много други.В Централна Америка най-слабо посетена е Белиз - 294 хил. души, а в Карибския район - Монсерат (77 хил. туристи).

В Североизточна Азия най-непозната за чужденците е Монголия - 476 хил. гости, но с уговорката, че за Северна Корея няма данни. В югоизточната част на континента води Източен Тимор. Първата държава, възникнала през 21 век, явно е все още слабо разпознаваема на туристическата карта и е посетена от 78 хил. туристи. В Югоизточна Азия най-малко туристи е допуснал Бутан, който има специална ограничителна политика спрямо тях - 105 хил. души през 2012 г.

В Океания най-слабо посетена е труднодостъпната и отдалечена Тувалу - 1000 души.
Източни: dnevnik.bg

 

Връзки

Екскурзии и почивки