Травел Форум

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - sonya

Страници: [1]
1
Кой според вас ще е първият туроператор, който ще обяви фалит заради Коронавируса?

2
Експерти от Министерството на туризма ще направят проверка на условията за настаняване в четиризвезден хотел във Велинград. Очаква се да бъдат направени съвместни инспекции и от други институции. Това съобщават от пресцентъра на министерството.

Причините са подадени сигнали на туристи.

Те са се сблъскали с ниска хигиена в стаите, повредено оборудване и липса да адекватно обслужване. По думите им, обстановката не отговаря на изискванията за 4-звезден обект за настаняване и настояват за компенсации.

Според информация на NOVA, става въпрос за повече от 20 души, сред които семейства с малки деца. Платили са по 920 лева за 3-дневна почивка.

Стигнало се е до намеса на полицията, след като недоволните са поискали да си тръгнат още през нощта. Персоналът на хотела не само не им е оказал помощ, но е избягал.

От хотела не са им предложили никаква компенсация. Туристите са закупили ваучери за почивката си през сайт в интернет. От там са обещали още през следващата седмица да им възстановят парите.

3
Всички са от финансово-стопанската гимназия в София.
Първият им рейс се развалил, вторият полетял на завой.
Автобус с 40 учители от Националната финансово-стопанска гимназия се е обърнал и ударил в дърво на 20-ина километра от Гюешево, до Крива паланка в нощта срещу сряда. Пострадали са десетима.

Колегите бяха на 3-дневен семинар за квалификация и посещение на икомоническата гимназия “Св. Климент Охридски” в Охрид, каза директорът на училището Иван Арсов. За инцидента в 1 часа му позвънили от 4-о районно полицейско управление. След това той поддържал непрекъснат контакт с помощник-директора Венцислав Гълъбов, който бил сред пътниците.

Автобусът трябвало да потегли за България към 15 часа. По план учителите трябвало да бъдат в София още в 19 часа. Рейсът обаче имал дефект и изпратили друг. Вторият полетял на завоя.

Консулът ни в Скопие Венцислав Цветанов много помогнал в организацията на спасителната акция, каза директорът. Местни хора пък носели храна и вода. Лекарите от болницата в Крива паланка оказали първа помощ.

3 линейки превозиха шестима пътници от автобуса. Те са с фрактури, има и със счупен прешлен. 25-имата, които са невредими, са прибрани с автобус на фирма от Кюстендил и в 13 ч са били на ГКПП Гюешево.

Към 15,30 ч три учителки от автобуса потърсили помощ в “Пирогов”. Предстои да преминат подробни прегледи и изследвания, казаха от спешния институт.

Владимир Колев, шеф на Главна дирекция “Автомобилна администрация”, обясни, че инспекторите вече са влезли за цялостна проверка във фирмата, чийто автобус катастрофира в Македония. Това е “Мегатранс 2009”, регистрирана в дупнишкото село Червен брег. Очаква се в понеделник да има резултати.

Автобусът е бил нает сцпециално за превоза от Скопие до София учителите. Пътуването е било организирано от туроператора “Географски свят”, казаха от автомобилната администрация.

Учителите са били закарани в Скопие с автобус на фирма “Илиев бустранс” от Самоков. На връщане обаче той се счупил и туристическата фирма е наела друг от “Мегатранс”.

В рейса е имало 43-ма, а не 42-ма пътници, единият е бил вторият шофьор на развалилия се автобус, обясниха от ДАИ. Автобусът е задържан в Крива паланка. Пътниците са разпитани на място от прокуратурата и следствието.

В Крива паланка е останал и шофьорът Любомир Лазаров. Той не е пострадал при инцидента. “Всичко ми се губи. Не помня нито какво се случи преди тръгване, нито самия инцидент”, каза за “24 часа” Лазаров.

Собственикът на фирмата “Мегатранс 2009” Кирил Илков разказа, че разбрал за инцидента от посланика ни в Македония. “Аз съм на път извън страната. Около 18 ч във вторник ми се обади колега от Самоков, за да иска мой автобус да замени аварирал негов в Македония и аз пратих нашия”, допълни Илков. Категоричен е, че катастрофата не е станала заради техническа неизправност на превозното средство. “Мегатранс” е една от основните фирми превозвачи в Дупнишко, има лиценз и за международни пътнически превози.
(Източник: 24часа)

4
Ваканцията на стотици българи, предплатили за екскурзии в Сардиния, Римини и Левкада в дните между 1 и 6 май, се провали, защото в навечерието на празниците фирмата-туроператор "Арайвалс ИДИ" обяви фалит.

"Знаем за около 300 души, които трябваше да пътуват през майските празници. Хубавото е, че нямаме информация за бедстващи туристи", обяви пред Нова телевизия Георги Рачев от Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции.

Осмен тези около 300 души засегнати са и хора, направили ранни резервации за есента, уточни Рогачев.

Той препоръча на всички, които са платили за пътуването, да посетят клоновете на "Евроинс", където да представят договора, който са сключили, заедно с касовия бон.

Археологът проф. Николай Овчаров също е сред засегнатите. Той заяви, че вечерта преди заминаването съвсем случайно е разбрал от интернет, че фирмата за фалирала.

Телефонно обаждане от фирмата не е имало. Изпратен е бил само имейл, който е попаднал в спам-папката на електронната му поща.

„Момичето от фирмата каза, че самите служители също са били изненадани от развоя на събитието. Със съпругата ми заплатихме над 2600 лева за екскурзията”, разказа професор Овчаров.

"По случая е стартирана проверка. Установихме, че е налице валидна застраховка за отговорността на туроператора, посредством която могат да се удовлетворят засегнатите потребители", заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Във връзка с този казус от Министерството на туризма подготвят промени в законодателството за по-добра защита на потребителите при неосъществяване на платена организирана екскурзия, съобщиха днес от ведомството.

Според него може да се очаква да има пълно възстановяване на парите за несъстоялите се екскурзии.

В понеделник - 4 май, е свикана среща с представители на браншови организации, за да се обсъдят предстоящите промени.

Изпратено е и писмо до Комисията за финансов надзор, за да бъдат проучени възможностите за подобряване на условията при сключване на туроператорска застраховка и механизмите за прилагането й в подобни случаи, както и за по-ефективен контрол в сектора. Предстои среща и с Асоциацията на българските застрахователи.

По данни на Министерството на туризма фалиралият туроператро е продал за майските празници пакети за Сардиния, Италия (160 човека); Римини, Италия (45 човека) и Лефкада, Гърция (80 човека).

Министерството е поискало да бъде наложена имуществена санкция, тъй като не е уведомено от фирмата за започнатата процедура по несъстоятелност, съгласно Закона за туризма. Според получената информация, фирмата има сключена застраховка „Отговорност на туроператора”, валидна до 8 юли 2015 г. с лимит на отговорност 900 000 лв.

Страници: [1]

Връзки

Екскурзии и почивки