Травел Форум

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Една от първите фирми, която обяви, че преустановява работа за неопределен период от време е варненската Глобул Турс. В съобщение на сайта си те обевяват: "АГЕНЦИЯТА ПРЕУСТАНОВЯВА ДЕЙНОСТ ЗА НЕОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ! ОТ УПРАВИТЕЛИТЕ!".
2
Кой според вас ще е първият туроператор, който ще обяви фалит заради Коронавируса?
3
Новини / Re: Българският туризъм загива, очаква се масов фалит
« Последна публикация от Aleks - Март 31, 2020, 12:17:53 pm »
споделиха ми информация че туристическа агенция Бохемия ще обяви фалит за да не връща пари на тези които са се записали за екскурзии някой има ли някаква информация за това.
4
Искам да уведомя хората, че това е най-ужасната и некоректна туристическа фирма. Във връзка с епидемията от корона вирус съобщават, че не връщат пари за резервации. Те не прекратявали договорите, а СПИРАЛИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО ИМ. Предлагат се нови дати и дестинации, като в новите договори има клауза, че могат пак да отлагат. С две думи, който платил ще пътува някога в бъдещето с тях ако още съществуват. Ако не направиш пък нищо договора ти започва да тече след отмяна на извънредното положение. Мисля, че всеки трябва да си направи изводите и да се посъветва с адвокат. Лошото е, че много хора не знаят, че това е основната фирма, която организира чартъри и продава пакети на много други агенции. За тяхно пък успокоение е написано, че по този начин туроператорите работещи с тях ще си запазят доходите в тази кризисна ситуация. За клиентите остава един голям тур и да се молят да се сбъднат прогнозите за фалити на тур. фирми пък дано застраховките покрият разходите.
5
Новини / Туризмът поиска данъчна ваканция за 12 месеца
« Последна публикация от bisera - Март 13, 2020, 05:36:32 pm »
Лавина от фалити заради пандемията CОVID-19 грози туристическия бранш. Спадът в оборотите на туроператорите, местата за настаняване, заведенията за хранене и свързаните с туризма транспортни фирми вече достига 75%. Летният сезон е пред провал. Масово са анулирани пътувания и почивки през март и април, заради което към момента само за тези два месеца загубите са над 20 млн. лв. 60% от фирмите в туризма са заявили, че са в процес или им предстои освобождаване на персонал, съобщава "Сега". Това обявиха на специална пресконференция представители на браншовите сдружения в туризма. Те прозоваха правителството за спешни мерки с цел да се съхранят работните места и ликвидацията на стотици бизнеси.
На първо място държавата трябва да поеме осигурителните вноски на работодателите в туризма за срок от 12 месеца, считано от 1 април. Също за 12 месеца настояваме за безлихвена отсрочка на ДДС, местните данъци и такса смет, посочи Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Като спасителна мярка браншът настоява чрез Българската банка за развитие да бъдат безлихвено рефинансирани с около 200 млн. лв. кредитите на фирмите към търговските банки. Освен това фирмите искат едногодишен мораториум върху влизането в сила от 1 август на Наредба 18 за касовите апарати.

Заради масовите анулации на предплатени пътувания и почивки туроператорите настояват още да се преразгледа законовата разпоредба, според която трябва да върнат в 14 дневен срок парите на клиентите си.


Браншът е изпратил вече исканията си в правителството. Те са подписани от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Българския съюз за балнеология и СПА туризъм (БУБСПА), Българската асоциация на туристическите агенции  (БАТА), Националния борд по туризъм (НБТ), Българската хотелиерска асоциация (БХРА), Българското конгресно бюро (БКБ).

Настояваме да се създаде Национален икономически щаб, в който да се обсъдят спешни спасителни мерки за цялата икономика на страната с участието на всички икономически министри и министъра на финансите, заяви Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Източник: "Сега"
6
Мнения за туристически агенции и туроператори / Re: Мнения за АБАКС ООД
« Последна публикация от didiilieva - Март 12, 2020, 10:37:04 am »
Ужасно сме разочаровани от фирма Абакс. Имаме платена екскурзия за Италия за 5 май. Предложихме да сменим дестинацията- отказаха. Не дават никаква информация, а когато се свържеш с тях се държат нагло. От 1 седмица са намалили с 250 лв цената на екскурзията, което вече граничи с безумие. Ние няма да пътуваме, дори и да изгубим парите, но НИКОГА ПОВЕЧЕ С АБАКС!  Предполагам, че няма да сме единствените.
7
Новини / Първи фалит на голяма компания заради коронавирус
« Последна публикация от bisera - Март 11, 2020, 07:40:07 pm »
Бpитaнcĸaтa peгиoнaлнa aвиoĸoмпaния Flуbе cъoбщи paнo в чeтвъpтъĸ, чe минaвa пoд cпeциaлeн нaдзop нa aдминиcтpaтopи, cлeд ĸaтo зaĸъcвaлият пpeвoзвaч нe ycпя дa ycтoи нa cpивa нa пътyвaщитe нacpeд eпидeмиятa oт нoвия ĸopoнaвиpyc, пpeдaвa Rеutеrѕ.

"Bcичĸи пoлeти ca oтмeнeни, a бpитaнcĸият бизнec cпиpa paбoтa мoмeнтaлнo", cъoбщaвaт oт ĸoмпaниятa. Упpaвлeниeтo ѝ пpeминaвa в pъцeтe нa ЕY, a пpoцecът пpeдcтaвлявa зaщитa cpeщy ĸpeдитopитe.

Фaлитът нa aвиoĸoмпaниятa пocтaвя пoд pиcĸ 2 xил. paбoтни мecтa и щe e лoшa нoвинa и зa пpeмиepa Бopиc Джoнcън и плaнa мy дa пoдĸpeпи peгиoнaлнитe тpaнcпopтни вpъзĸи.

Flуbе e cpeд пъpвитe aвиoĸoмпaнии, ĸoитo cпиpaт paбoтa cлeд нaчaлoтo нa eпидeмиятa. Дpyги пo-гoлeмия ĸoмпaнии в бpaншa вeчe cъoбщиxa, чe щe тpябвa дa нaмaлят paзxoдитe, зa дa пpeживeят бypятa. Вrіtіѕh Аіrwауѕ, еаѕуЈеt, Lufthаnѕа и Unіtеd Аіrlіnеѕ ca cpeд тeзи, ĸoитo щe cъĸpaщaвaт paзxoди.

Caмaтa Flуbе вeчe имaшe пpoблeми и пpeди ĸopoнaвиpyca. Aвиoĸoмпaниятa лeти мeждy пo-мaлĸитe бpитaнcĸи гpaдoвe и бe cпaceнa в cpeдaтa нa янyapи, ĸoгaтo aĸциoнepитe ce cъглacиxa дa инвecтиpaт cвeжи cpeдcтвa зaeднo c пpaвитeлcтвoтo нa cтpaнaтa.

Coбcтвeници нa ĸoмпaниятa ca Соnnесt Аіrwауѕ, ĸoнcopциyм мeждy Vіrgіn Аtlаntіс, Ѕtоbаrt Grоuр и Суruѕ Саріtаl. Гpyпaтa инвecтиpa 110 млн. пayндa cлeд пpидoбивaнeтo нa Flуbе пpeз 2019 г. Зaceгa нямa ĸoмeнтap oт тяx.

Flуbе ce нaдявaшe дa oцeлee блaгoдapeниe нa пpaвитeлcтвeн зaeм и нaмaлявaнe нa дaнъĸa въpxy пътницитe. Πpeз янyapи пpeмиepът зaяви, чe ĸoмпaниятa e вaжнa зa вътpeшния тpaнcпopт нa Ocтpoвa и пpaвитeлcтвoтo щe нaпpaви ĸaĸвoтo мoжe, зa дa ѝ пoмoгнe.

Koмпaниятa имa 68 caмoлeтa и пpeвoзвaшe нaд 8 млн. пътници гoдишнo мeждy 71 лeтищa нa Ocтpoвa и в Eвpoпa.

Източник:
https://money.bg/
8
Новини / Българският туризъм загива, очаква се масов фалит
« Последна публикация от bisera - Март 11, 2020, 07:30:18 pm »
Българският туризъм загива, очаква се масов фалит на хотелиери, туроператори и транспортни фирми.
 Share
Българският туризъм е на път да загине, ако не се предприемат спешни мерки за защита на сектора. Това заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за Economic.bg. „Всичко вървеше много добре, докато не се появи коронавирусът. Имаше доста ранни записвания за предстоящия летен сезон, дори очаквахме ръст в сравнение с миналата година. Но паниката около коронавируса повлия изключително негативно на сектора“, каза Налбантов.
Туроператорите масово анулират резервации за летният сезон, а хотелиерите вече са платили ДДС-то на държавата.
Отменени са стотици организирани пътувания от март до октомври 2020 г. Автобусни превозвачи, хотелиери и туроператори спират дейност. Големи компании като Esky, които са специализирани в продажбата на индивидуални и групови самолетни билети търпят големи загуби. От две седмици ежедневно приемат анулации. Бизнеса е поставен на колене. Небоходимо е държавата да отпусне безлихвени кредити или такива с много ниска лихва, за да бъде спасен сектора.
9
Новини / Спират се пътуванията до Израел
« Последна публикация от bisera - Март 11, 2020, 07:11:59 pm »
Израел обявява 14-дневна карантина, считано от четвъртък 12.03.2020 г.
Това препятства изпълнението на туристическите пътувания и екскурзиите няма да могат да бъдат осъществени.
Предизвикателство е туроператорите да си получат парите за самолетните билети от авио компаниите и заплатените нощувки от хотелиерите в Израел. Ако това не се случи стотици туристи ще бъдат ощетени, а може да се стигне и до фалити на туристически агенции. 
10
Новини / Re: Фалират туристически агенции заради коронавирус?
« Последна публикация от bisera - Март 11, 2020, 02:49:57 pm »
Запрянов травел и Оданс травел пускат шофьорите си в неплатен отпук, екскурзиите им за март и април са анулирани, поради липса на туристи.
Страници: [1] 2 3 ... 10

Връзки

Екскурзии и почивки