Травел Форум

Екскурзия до Ждрелото на река Ерма и Власинското езеро

Аника7777

Скоро бях на екскурзия до ждрелото на река Ерма -един от 100-те национални туристически обекта на България - и след това до Власинското езеро с Глобал Тур.

Трънското ждрело или Ждрелото на Ерма е пролом на река Ерма, намиращ се на 3,5 км северно от град Трън. Ждрелото на Ерма е резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. Скалите в ждрелото са високи над 100 метра, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 метра канари.
И преди това съм била на ждрелото на Ерма в Трън, и в началото не изгарях от желание да отида отново и да разваля перфектните си спомени, но случайно попаднах на LAST MINUTE OFFER екскурзия за 9 лева и реших, да се възползвам от нея и да видя отново красивите скали, лъкатушещата през планината река Ерма, и да премина за първи път границата между България и Сърбия.

Беше един чудесен ден за бягство от София. Времето беше слънчево, топло и приятно за разходки извън пренаселената столица.

Отпътувахме с автобуса от Ал.Невси рано сутринта и въпреки, че екскурзоводката разказваше много интересни факти за София, Перник и местностите покрай които минавахме, ранното ставане спомогна за това, очите ми да се затворят и да се унеса в сладка дрямка, която продължи чак до Трън. Събудих се на паркинга на полянката, която всеки българин трябва да види поне веднъж в живота си, от шумотевицата на слизащите и въодушевени туристи. Многото събрали се хора не можаха да развалят идилията на крайречната полянка, облагородена с нови беседки, маси и огнища за барбекю.

С екскурзоводката и част от пътуващите решихме да се измъкнем от тази суматоха, която да тръгнем по екопътеката, за да видим реката отблизо. Бавно и внимателно преминахме към вече по-щастливата среща между човека и природата. Пътечката ни отведе до едно дървено мостче, крепящо се от много години, сякаш по чудо, над река Ерма. Минахме по моста и поздравявахме случайно срещнатите хора, с които трудно се разминавахме.
Пресекли реката, се покатерихме на отсрещния бряг, за да видим около дълъг тунел през варовиковите скали.

Ако минете през тунела, внимавайте да не изпуснете отбивката за другите красиви мостчета от трънската екопътека, които лично на мен са ми любими и да поспрете да се полюбувате на буйната река и тези забележителни скали!

Върнахме се на изходната точка, където се наградихме за усилията по прехода на стръмния маршрут в близко малко кафене, в което намерихме студени сладоледи, бира, сокове и лека храна. След това заминахме за Сърбия. Преминахме границата успешно, след което стигнахме до Власинското езеро, голямо изкуствено езеро, което доколкото разбрах е изградено върху блато.

Ако искате да съчетаете ходенето в чужбина с приятно прекарване сред природата, гарнирано с хубава храна и напитки, не се колебайте. Езерото се намира само на някакви си 120 км от София. Пътуването не само няма да ви отнеме много време, но ще ви излезе и евтино. Достатъчно е в джоба си да имате български левове, и няма да ви се наложи да обменяте парите си, защото в Сърбия всички разбират български и приемат български пари.
Автобусът ни спря на един ресторант, от чиято сръбска скара решиха да започнат опознаването на Сърбия повечето туристи. Аз бях тръгнала сама, затова с жените, с които седяхме на един ред в автобуса отидохме да разгледаме сергиите, да си купим сувенири (аз се спрях на мед от глухарче) и плодове, след което седнахме на ливадата до езерото и се насладихме на гледката.

Открих един малък бряг, близо до нашето уютно местенце, където имаше много местни по бански и туристи, които си наемаха водни колелета и лодки. Облякох си банския и се топнах набързо в студената вода. Въпреки, че беше позволено влизането, никой друг не влезе и всички ме гледаха странно, поради което побързах да изляза и да се скрия от изненаданите погледи на същата полянка. Прекарахме около 3 часа в Сърбия, след което отидохме до един магазин преди границата да си напазаруваме кори за баница, които се оказаха много по-добри от тези в магазините в България и се върнахме в България.

Нямам търпение отново да отида до Сърбия, може би до Пирот и Ниш този път, вероятно със същата фирма, защото останах изключително доволна от нея и от големия избор от екскурзии, които предлага...Този път обаче няма да направя грешката да пътувам сама. В крайна сметка преживяване се измерва с магическите моменти... За да обобщя, те бяха много, и ми се иска следващия път да ги споделя с някого.
« Последна редакция: Август 12, 2014, 03:40:17 pm от Аника7777 »

 

Връзки

Екскурзии и почивки