Травел Форум

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - bisera

Страници: [1]
1
Ние също пътуваме с Глобал Тур и сме доволни, ще продължим да пътуваме с тях.
Има общи условия, с които се съгласяваме при подписване на договор. Договорите нали са за това, а не всеки да си прави каквото си иска и да се отказва. 
"ІII. АНУЛАЦИИ

III.1. Потребителят може да се откаже от еднодневна екскурзия до 30 дни, преди неговото започване без да дължи неустойка. Отказ от пътуване е налице и при неплащане в срок на дължимата по договора цена. В случай, че потребителят се откаже от организираното пътуване:
III.1.1. От двадесет и девет до петнадесет дни преди датата на отпътуване му се възстановяват 70% от цената на организираното пътуване в лева.
III.1.2. От четиринадесет до седем дни преди датата на отпътуване му се възстановяват 30% от цената на организираното пътуване в лева.
III.1.3. От шест до три дни преди датата на отпътуване му се възстановяват 20% от цената на организираното пътуване в лева.
III.1.4. Под три дни преди датата на отпътуване му се задържа цялата сума за организираното пътуване в лева".

Понеже работя за мобилен оператор и влизайки в наш магазин, клиентите си мислят, че винаги имат право. Освен, че клиентите имат права, ката и имат задължения и ангажименти. Като се откажеш по-рано от абонаментния си план, дължиш неустойка в зависимост от сроковете. И тук е така, топлаата вода не е открита от Глобал Тур. Ако ги нямаше Общите условия, то всеки щеше да се записва и отписва когато му скимне.

Много съм пътувал с Глобал Тур,но никога повече.Бях се записал за екскурзия,но на моят човек изкочи ангажимент.Помилих ги да ме отпишат,а парите да останат за друга екскурзия по-натам.Не можело.Можели да ми възстановят само 30% от сумата.Благодаря!Разочарован съм.Никога повече Глобал Тур.

2
Една от първите фирми, която обяви, че преустановява работа за неопределен период от време е варненската Глобул Турс. В съобщение на сайта си те обевяват: "АГЕНЦИЯТА ПРЕУСТАНОВЯВА ДЕЙНОСТ ЗА НЕОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ! ОТ УПРАВИТЕЛИТЕ!".

3
Лавина от фалити заради пандемията CОVID-19 грози туристическия бранш. Спадът в оборотите на туроператорите, местата за настаняване, заведенията за хранене и свързаните с туризма транспортни фирми вече достига 75%. Летният сезон е пред провал. Масово са анулирани пътувания и почивки през март и април, заради което към момента само за тези два месеца загубите са над 20 млн. лв. 60% от фирмите в туризма са заявили, че са в процес или им предстои освобождаване на персонал, съобщава "Сега". Това обявиха на специална пресконференция представители на браншовите сдружения в туризма. Те прозоваха правителството за спешни мерки с цел да се съхранят работните места и ликвидацията на стотици бизнеси.
На първо място държавата трябва да поеме осигурителните вноски на работодателите в туризма за срок от 12 месеца, считано от 1 април. Също за 12 месеца настояваме за безлихвена отсрочка на ДДС, местните данъци и такса смет, посочи Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Като спасителна мярка браншът настоява чрез Българската банка за развитие да бъдат безлихвено рефинансирани с около 200 млн. лв. кредитите на фирмите към търговските банки. Освен това фирмите искат едногодишен мораториум върху влизането в сила от 1 август на Наредба 18 за касовите апарати.

Заради масовите анулации на предплатени пътувания и почивки туроператорите настояват още да се преразгледа законовата разпоредба, според която трябва да върнат в 14 дневен срок парите на клиентите си.


Браншът е изпратил вече исканията си в правителството. Те са подписани от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Българския съюз за балнеология и СПА туризъм (БУБСПА), Българската асоциация на туристическите агенции  (БАТА), Националния борд по туризъм (НБТ), Българската хотелиерска асоциация (БХРА), Българското конгресно бюро (БКБ).

Настояваме да се създаде Национален икономически щаб, в който да се обсъдят спешни спасителни мерки за цялата икономика на страната с участието на всички икономически министри и министъра на финансите, заяви Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Източник: "Сега"

4
Бpитaнcĸaтa peгиoнaлнa aвиoĸoмпaния Flуbе cъoбщи paнo в чeтвъpтъĸ, чe минaвa пoд cпeциaлeн нaдзop нa aдминиcтpaтopи, cлeд ĸaтo зaĸъcвaлият пpeвoзвaч нe ycпя дa ycтoи нa cpивa нa пътyвaщитe нacpeд eпидeмиятa oт нoвия ĸopoнaвиpyc, пpeдaвa Rеutеrѕ.

"Bcичĸи пoлeти ca oтмeнeни, a бpитaнcĸият бизнec cпиpa paбoтa мoмeнтaлнo", cъoбщaвaт oт ĸoмпaниятa. Упpaвлeниeтo ѝ пpeминaвa в pъцeтe нa ЕY, a пpoцecът пpeдcтaвлявa зaщитa cpeщy ĸpeдитopитe.

Фaлитът нa aвиoĸoмпaниятa пocтaвя пoд pиcĸ 2 xил. paбoтни мecтa и щe e лoшa нoвинa и зa пpeмиepa Бopиc Джoнcън и плaнa мy дa пoдĸpeпи peгиoнaлнитe тpaнcпopтни вpъзĸи.

Flуbе e cpeд пъpвитe aвиoĸoмпaнии, ĸoитo cпиpaт paбoтa cлeд нaчaлoтo нa eпидeмиятa. Дpyги пo-гoлeмия ĸoмпaнии в бpaншa вeчe cъoбщиxa, чe щe тpябвa дa нaмaлят paзxoдитe, зa дa пpeживeят бypятa. Вrіtіѕh Аіrwауѕ, еаѕуЈеt, Lufthаnѕа и Unіtеd Аіrlіnеѕ ca cpeд тeзи, ĸoитo щe cъĸpaщaвaт paзxoди.

Caмaтa Flуbе вeчe имaшe пpoблeми и пpeди ĸopoнaвиpyca. Aвиoĸoмпaниятa лeти мeждy пo-мaлĸитe бpитaнcĸи гpaдoвe и бe cпaceнa в cpeдaтa нa янyapи, ĸoгaтo aĸциoнepитe ce cъглacиxa дa инвecтиpaт cвeжи cpeдcтвa зaeднo c пpaвитeлcтвoтo нa cтpaнaтa.

Coбcтвeници нa ĸoмпaниятa ca Соnnесt Аіrwауѕ, ĸoнcopциyм мeждy Vіrgіn Аtlаntіс, Ѕtоbаrt Grоuр и Суruѕ Саріtаl. Гpyпaтa инвecтиpa 110 млн. пayндa cлeд пpидoбивaнeтo нa Flуbе пpeз 2019 г. Зaceгa нямa ĸoмeнтap oт тяx.

Flуbе ce нaдявaшe дa oцeлee блaгoдapeниe нa пpaвитeлcтвeн зaeм и нaмaлявaнe нa дaнъĸa въpxy пътницитe. Πpeз янyapи пpeмиepът зaяви, чe ĸoмпaниятa e вaжнa зa вътpeшния тpaнcпopт нa Ocтpoвa и пpaвитeлcтвoтo щe нaпpaви ĸaĸвoтo мoжe, зa дa ѝ пoмoгнe.

Koмпaниятa имa 68 caмoлeтa и пpeвoзвaшe нaд 8 млн. пътници гoдишнo мeждy 71 лeтищa нa Ocтpoвa и в Eвpoпa.

Източник:
https://money.bg/

5
Българският туризъм загива, очаква се масов фалит на хотелиери, туроператори и транспортни фирми.
 Share
Българският туризъм е на път да загине, ако не се предприемат спешни мерки за защита на сектора. Това заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за Economic.bg. „Всичко вървеше много добре, докато не се появи коронавирусът. Имаше доста ранни записвания за предстоящия летен сезон, дори очаквахме ръст в сравнение с миналата година. Но паниката около коронавируса повлия изключително негативно на сектора“, каза Налбантов.
Туроператорите масово анулират резервации за летният сезон, а хотелиерите вече са платили ДДС-то на държавата.
Отменени са стотици организирани пътувания от март до октомври 2020 г. Автобусни превозвачи, хотелиери и туроператори спират дейност. Големи компании като Esky, които са специализирани в продажбата на индивидуални и групови самолетни билети търпят големи загуби. От две седмици ежедневно приемат анулации. Бизнеса е поставен на колене. Небоходимо е държавата да отпусне безлихвени кредити или такива с много ниска лихва, за да бъде спасен сектора.

6
Новини / Спират се пътуванията до Израел
« -: Март 11, 2020, 07:11:59 pm »
Израел обявява 14-дневна карантина, считано от четвъртък 12.03.2020 г.
Това препятства изпълнението на туристическите пътувания и екскурзиите няма да могат да бъдат осъществени.
Предизвикателство е туроператорите да си получат парите за самолетните билети от авио компаниите и заплатените нощувки от хотелиерите в Израел. Ако това не се случи стотици туристи ще бъдат ощетени, а може да се стигне и до фалити на туристически агенции. 

7
Запрянов травел и Оданс травел пускат шофьорите си в неплатен отпук, екскурзиите им за март и април са анулирани, поради липса на туристи.

8
Създалата се ситуация е неприятна както за клиентите-туристи, така и за туроператорите в национален и световен мащаб. В последните две седмици туроператорие ежедневно приемат анулации и връщат пари, а клиентите губят от неустойките, които дължат съгласно сключените договори. От една страна туроператора е предплатил десетки хотели, автобуси, самолетни билети и прочее, но в същото време капарото внесено от клиентите, покриват само една част от вече направените разходи на туроператорите.
Интересен е факта, че клиента се страхува да ходи на места където има много хора и поради това се отказва да пътува по екскурзии и почивки, като в повечето случаи губят от неустойките, но за сметка на това посещават обществени места без да взимат предпазни мерки - ползват градски транспорт: метро, автобуси, трамваи и прочее, посещават големите претъпкани хипермаркети, ходят по молове, ресторанти, барове и дискотеки. Странно е как се страхуват за живота си и от това да не лепнат коронавирус, вместо да се притесняват от грип Б, който е по-тежък и при който смъртността е по-висока.
Странно е как в края на февруари и началото на март уплашени от коронавируса хората правят анулации за екскурзии, които са с дата на отпътуване след 6 месеца. Може би страхът им е да не би да хванат в други ден коронавирус и парите им за екскурзията да изгорят. Тоест ще са си платили за екскурзия и ако недай си Боже в следствие на смърта умрат, няма да могат да се възползват от услугата, която е след 6 месеца.
Други пък от София не искат да пътуват до Букурещ, защото пътя минава покрай Плавен. Трети не искат да пътуват до Търново, защото ако има вятър от запад на изток, то той би могъл да пренесе вируса и в Търново.
Част от туристите пък пътуват въпреки, че ги е страх, но знаят, че откажат ли се в последния моент, парите им няма да бъдат възстановени. Има и разумни хора, които разбират, че това е просто един вирус, който е опасен предимно за възрастните хора и тези с хронични заболявания, вирус който е по-малко опасен от грип епидемията.

Но защо се стигна до тук?

Мадиите, ах тези медии и псевдо журналисти! Гладни и жажда за сензации и зрелища, следят какво излиза в БТА, напудряд го, оцветяват го едно хубаво и започват с мозъчната атака. Копират едни от други и пръскат глупости. Личният ми опит с тях показва, че само 10% от информацията в медиите е изтина. За да се продава новината, то тя трябва да е много крайна и драматична. Поради това медиите "от мухата слон правят", но както знаем мухите ходят по изпражнения и благодарение на властта, която имат медиите бих казал, че "усраха" положението. То не бе птичи грип, свински грип, някакви течения по морето, които лятото разснасят вируси по курортире и какво ли още не. Но този път прекалиха.
Жалко е, че по-голямата част от населението са податливи на глупости и вярват безусловно на това, което чуят по телевизията или написаното във фейсбук.
И какво в крайна сметка следва?
Всичко това би могло да доведе до масов фалит на туристически агенции и не само, фалит на фирми от различни сектори. В момента е достатъчно да фалира една голяма туроператроска фирма и да повлече след себе си останалите. Има компании, които основно предлагат пакети за Италия, една от тях е АБАКС. Фирмата предлага пакети на много ниска себестойност, което означава от една страна, че или услугата им е с ниско качество или работят на почти никаква печалба, възможно е да има и трета причина, която да не ми е известна. Има едно "Обаче"! Фирми, които искат да се наложат на пазара, работят на конкурентни цени, предлагат услуги на занижени цени, за да привлекат клиенти, ОБАЧЕ работейки на ръба при една криза, няма да имаш резерв от финансови ресурси, което неизбежно ще те доведе до фалит. Защо? Защото предплатил си хотели, самолетни билети, за което най-вероятно си ползвал оборотен кредит. Клиента идва и се отказва от екскурзията, агенцията спрямо договора му връща сумата, няма нови клиенти и нови резервации, които да запълнят дупката, хотелите и авиокомпаниите не възстановяват внесените суми от туроператорите. Идва края на месеца с което изникват нови разходи: заплати на персонала, осиугуровки, наеми, консумативи, кредити, а когато си лапнал голямата лъжица, можеш по-лесно да се задавиш.

Ще фалират ли АБАКС и други подобни фирми те първа ще разберем?


Относно сезона на българското черноморие!
След случките от 2019 г., очаквам сезон 2020 да е много по-тежък за родното ни черноморие. Изватките, които от Министерството на туризма ни представят, че сезон 2019 не е бил толкова зле са неистинни и манипуирани. От поне 5 години насам се наблюдава отлив на туристи от нашето черноморие. Извадките които се правят са поръчкови, казва се примерно "Има повишение на бройката на туристите, които са посетили България през 2019 г.", но се спестява факта, че новите така наречени туристи са хора, които пътуват до България с нискотарифни компании като Райн еър, Уиз еър и Ийзи джет за по 10 евро цена на билета. Кои пътуват с тях - това са предимно лица с ниски доходи. Спестява се факта също така, че това са хора, които идват на разходка до България, за да се напият, дрогират, ползват евтини секскуални услуги, нощуват в хостели за по 6-10 лева. Е това ли е нашия туризъм и към това ли се стремим, да привличаме наркомани и сводници?
Госпожо Ангелкова това не е туризъм и аз не желая страната ни да е евтина туристическа дестинация, която да предлага евтин алкохол и проституция.
Това лято Българите щели да ходят на море по нашето черноморие а не в Гърция. Абсурд, Българите отново ще ходят в Гърция, защо - защото първо там обслужването е на нива над нешото, цените са по-добри, условията и качеството на услугите са светлини години над нашите. Добре е тук да си спомним как на българо-гръцката граница миналото лято бе забавено обслужването на преминаващите, за да се създаде пречка хората да пътуват до Гърция и да останат на родното ни черноморие. Не трябва да забравяме и цените на нашето море: минерална вода 12 лв., чадър 30-50 лв. Такса празен стол и какви ли не извращения.
Така туризъм не се прави г-жо Ангелкова.
Но сега имате предизвикателстовото да спасите застрашените от фалит Туроператори, не вярвам да се справите, не защото не можете, напротив - нямате желание и не ви дреме, но когато затворят десетки агенции ще трябва Вие да понесете отговорност. Ще останат стотици семейства без препитание, за това вземете мерки.
След фалита на Астрал Холидейс ще има ли нови фалити предсои да видим?

9
Пътувахме до там със семейството ми. Първата оферта на която се спряхме бе на Бамби М тур, подведени от ниската цена, но добре, че се зачетох внимателно в офертата, иначе щяхме да се прецакаме здраво. Искат допълнителни такси за щяло и нещяло:
Замъка Пелеш/Пелишор – 10 Евро (включва вход и екскурзоводска беседа на български)
Допълнителна екскурзия до Бран, Брашов и Ръшньов – 18 Евро (без включени входове)
Първа вечеря (стандартна) – 10 Евро
Традиционна румънска вечеря с програма – 17 Евро (салата и предястие, основно традиционно ястие, десерт, малка ракия, чаша вино, хляб и вода)
Пътни, магистрални и гранични такси и курортни по маршрута София, Русе, Дунав мост, Букурещ, Синая, Бран, Брашов – 5 евро
Относно последната такса да отбележа, че е напълно неоснователна и никъде другаде по агенциите не съм срещал такова чудо, дори в Запрянов и в Караджъ ги няма.
Като сметнете внимателно ще разберете, че тяхната оферта излиза доста по-скъпо от тези на останалите агенции.
Не бих пътувал с Бамби...

Страници: [1]

Връзки

Екскурзии и почивки